Skip to main content

Behandelingen

Hoe ik te werk ga

Het eerste consult bestaat voor een groot deel uit een vraaggesprek. Voor dit vraaggesprek wordt uitgebreid de tijd genomen om een goed beeld te krijgen van je gezondheid. Ook de tong wordt bekeken en de pols gevoeld; dit zijn belangrijke onderdelen van de Chinese diagnostiek. Samen met je verhaal en de diagnostiek uitkomst maak ik een behandelplan.

De acupunctuurpunten die ik kies gaan bijdragen aan het herstel van je klachten. Het aantal naaldjes (van 0,14 tot 0,25 mm doorsnee) per behandeling varieert en blijft ongeveer een half uur in het lichaam. Bij jonge kinderen is de behandelduur korter, zelfs al na enkele minuten kan het naaldje weer verwijderd worden. Leefstijl en voeding(spatroon) spelen een grote rol bij onze gezondheid.

Tijdens het eerste consult wordt hier uitgebreid op in gegaan en wanneer nodig adviezen geven om gezondheid te optimaliseren. Door het aanpassen van leefstijl en voeding heb je zelf enorm veel invloed op je gezondheid.

Ook worden eventueel andere technieken ingezet zoals Guasha, cupping en moxa.

[read more]

Guasha
‘Gua’ betekent schrapen en ‘Sha’ betekent zand of zandkorrels. Deze zandkorrels staan symbool voor de deeltjes die het lichaam vervuilen. Daar vervuiling raakt energie in het lichaam gestagneerd en dit kan klachten, zoals spierpijn, veroorzaken.

Door middel van Guasha krijg je een verbeterde doorbloeding zodat zuurstof makkelijker wordt verspreid in het lichaam, beter bij de lichaamscellen komt en afvalstoffen weggevoerd (“weggeschraapt”) worden.

Cupping
Dit is een eeuwenoude geneeswijze die zijn oorsprong heeft in de Chinese geneeswijze, maar in het midden Oosten is deze manier van aanpak ook erg bekend. Tegenwoordig is het populair bij topsporters.

Bij cupping wordt de huid vacuüm gezogen met ‘cups’ (van glas, plastic, bamboe of aardewerk). Door het cuppen wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd afvalstoffen af te voeren en stagnatie van energie (wat pijn geeft) opgeheven.

Moxa
Moxa is bijvoetskruid, Artemesia vulgaris, en wordt vaak met andere kruiden aangevuld, zoals kaneel of gember. Het is los materiaal dat kan worden samengeperst tot een sigaar. Moxa wordt gebruikt ter ondersteuning van een acupunctuur behandeling; de naalden, of direct het acupunctuurpunt, worden dan verwarmd met het aangestoken kruid. Dankzij die warmte wordt de energiestroom in het lichaam geactiveerd.

Deze manier van behandelen is effectief bij het verhelpen van gewrichtspijn, spierklachten, griepsymptomen en vermoeidheid. Ook bij erge kouwelijkheid wordt moxa ingezet. Tevens wordt moxa gebruikt tijdens de zwangerschap wanneer het kindje in stuit ligt. Hierbij wordt het acupunctuurpunt Zhi Yin gebruikt, het 67 ste punt op de blaasmeridiaan, dat aan de buitenzijde van de kleine teen ligt. De verwarmde moxastick wordt vlak boven het punt gehouden. Door verwarming van dit punt worden hormonen in de placenta, zoals oestrogenen en prostaglandinen, gestimuleerd en dat stimuleert de baby om te draaien.

Deze techniek kan ik je aanleren wanneer je bij me op consult bent. Je kunt het dan zelf toepassen thuis; uiteraard kan je partner of iemand anders je daar mee helpen. Het is de bedoeling dit 2 keer per dag toe te passen gedurende 15 minuten, in totaal 10 keer.

Uit onderzoek (Cardini & Huang, 1998) blijkt een succespercentage van 80-90%; het beste tijdstip om moxa toe te passen is bij een zwangerschap van 34 weken.

[/read]

Gynaecologie & zwangerschap

Veel vrouwen hebben klachten rondom de menstruatie zoals vermoeidheid, pijnlijke borsten, buikkramp, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft deze klachten de eerste paar dagen van de menstruatie. Maar een een deel hiervan is niet in staat om de gewone dagelijkse dingen te doen door ernstige menstruatie klachten.

Andere klachten in de menstruatie cyclus zijn:

 • Pijn bij ovulatie (ook wel middenpijn genoemd)
 • Veel bloedverlies
 • PMS (prémenstrueel syndroom: met name klachten voorafgaand aan de bloeding). 

Acupunctuur en kruiden zijn zeer effectief bij menstruatie klachten. We maken op bepaalde tijdstippen in jouw cyclus afspraken voor een acupunctuur behandeling om zo de balans van je menstruatie te herstellen. 

Uiteraard nemen we samen je voeding en leefstijl onder de loep.

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel, dat erg lijkt op baarmoederslijmvlies,  buiten de baarmoederholte voorkomt. Het zit meestal in de organen en de buikholte. Gemiddeld duurt het 7 jaar eer een vrouw met endometriose de juiste diagnose krijgt en in die tijd kan de endometriose flink doorgroeien.

Acupunctuur en kruiden kunnen goed helpen bij endometriose; pijn en andere symptomen kunnen verminderen maar ook de aandoening zelf kan verminderen. In de TCM wordt endometriose gezien als een ernstige stagnatie van energie en bloed waardoor hormonen uit balans raken.

Een goede uitleg zie je in onderstaande video:

Er verandert niet alleen veel in je leven maar zeker ook in je lijf. Je lichaam moet ineens voor nòg iemand gaan zorgen waardoor je je zowel fysiek als emotioneel uit balans kunt voelen.

“Joh, dat hoort er nou eenmaal bij!…” hoor je dan, maar soms kan het zo heftig zijn dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om je werk of je gebruikelijke  dagelijkse dingen te doen.

Ook dan kan acupunctuur je helpen minder tot geen last te hebben van bijvoorbeeld misselijkheid, vermoeidheid of vochtophoping. De werking van acupunctuur bij misselijkheid en braken is vaak onderzocht en telkens bleek acupunctuur een zeer gunstige invloed te hebben.

Ook emotionele klachten, als stress en angst, kunnen met acupunctuur behandeld worden. Acupunctuur, in combinatie met voedings- en leefstijladviezen, helpt je lichaam zich aan te passen aan de nieuwe situatie. En om je gerust te stellen: acupunctuur is compleet veilig tijdens de zwangerschap. Er zijn noch risico’s noch bijwerkingen aan verbonden.

Tijdens je zwangerschap kan ik je met acupunctuur behandelen bij de volgende klachten:

 • Maagklachten en misselijkheid
 • Slaapproblemen
 • Zwangerschapsjeuk
 • Onrustige benen
 • Harde buiken
 • Depressieve gevoelens en angst
 • Een dreigende miskraam
 • Verkorten van de ontsluitingsfase
 • Bevalling inleiden bij overtijd zijn

Verschillende onderzoeken:

Uit onderzoek blijkt dat zowel man als vrouw ieder voor 50 % kunnen bijdragen aan vruchtbaarheid problemen. Vrouwen èn mannen die in een IVF traject volgen, kunnen vaak succesvol begeleid worden met acupunctuur en Chinese kruiden. 

Ontspanning in een dergelijk traject is essentieel. Als vrouw in een ICSI/ IVF traject krijg je vaak hormonen voorgeschreven die nog al eens bijwerkingen kunnen hebben. Met acupunctuur kunnen die bijwerkingen minder heftig worden zonder het positieve effect van de hormonen teniet te doen.

De verschillende fases in het traject krijgen hun eigen nodige aandacht. 

 • Vlak voor de “egg pick-up” voor doorbloeding van de baarmoeder en ontspanning.
 • Een acupunctuurbehandeling direct na de terugplaatsing heeft een verhoogde kans op zwangerschap tot gevolg.

Herstel na de bevalling. Dit is een periode waaraan in het Westen nauwelijks aandacht wordt besteed. 

Zeker de eerste maand na de bevalling is aandacht voor herstel van groot belang. Veel rustmomenten, (warme) versterkende voeding en massage helpen een kersverse moeder te herstellen zodat ze het nieuwe gezinsleven goed aan kan. Acupunctuur, kruiden en voedingsadviezen kunnen na de bevalling bijdragen aan een voorspoedig herstel.

In de optiek van de Chinese geneeswijze wordt in deze fase de basis gelegd voor een eventuele volgende zwangerschap en later een harmonieus verlopende overgang! Maar ook het (kunnen) geven van borstvoeding kost energie! Met acupunctuur kan borstvoeding gestimuleerd en een dreigende borstontsteking voorkomen worden. 

Bevallen kost veel energie en hoewel je natuurlijk niet ziek bent is het belangrijk goed voor je zelf te zorgen in deze fase.

Tussen de 29 en 32 weken ligt ongeveer 15 % van de baby’s in stuit. Slechts 3 – 4 % van de baby’s ligt in die positie tot aan de geboorte. Hoe langer in stuitligging tijdens de zwangerschap des te minder kans dat de baby draait. Ook kan overgegaan worden tot handmatig draaien, door de gynaecoloog, van het kindje. 

Bij 38 weken wordt eventueel besloten om een keizersnee bevalling in te plannen. 

De overgangsjaren van de vrouw zijn letterlijk een overgangsfase: van een periode van vruchtbaarheid naar een periode van ouder worden. De laatste menstruatie is een feit. De menopauze is de naam voor de dag 1 jaar na je laatste menstruatie.

Zodra de cycli van menstruaties gestopt is zal je meer in je eigen kracht komen. Dit is een bijzondere fase voor de vrouw. Maar net als bij de menstruatie is dit helaas ook een periode die veel klachten met zich mee kan brengen. Het grootste misverstand echter is de gedachte dat in die tijd je gezondheid verslechtert; veel gezondheidsklachten worden toegeschreven aan hormonen, maar hormonale inbalans bestaat al làng voordat je in de overgang komt.

Tussen je 45 ste en je 55 ste kun je klachten krijgen die onder overgangsklachten vallen; natuurlijk zijn er altijd individuele verschillen.

Die klachten kunnen zijn:

 • Vaginale droogheid
 • Nachtelijk zweten en opvliegers
 • Slecht slapen
 • Moeheid
 • Stemmingswisselingen/ stress
 • Libido verlies
 • Hoofdpijn
 • Depressieve stemming
 • Hevige bloedingen bij de menstruatie
 • Toename in gewicht

De voornaamste klachten hiervan zijn vaginale droogheid, nachtzweten en opvliegers de ‘echte’ overgangsklachten. Het is dus belangrijk dat je in balans komt om deze klachten te verminderen. Acupunctuur en kruiden kunnen voor positieve resultaten zorgen.

In 2007 heeft Arina, samen met Kwee, Tan en Wauters, onderzoek gedaan naar het effect van Chinese kruiden op menopausale klachten. Het onderzoeksrapport is te downloaden via www.sciencedirect.com.

Schildklierproblemen

Je kunt je schildklier beschouwen als een soort thermostaat van een kachel. Staat hij hoog, dan heb je het warm (hyperthyreoïdie: snelle vertering, diarree, hartkloppingen, afvallen), staat hij laag dan heb je het koud (hypothyreoïdie: trage vertering, obstipatie, verslechterde concentratie, aankomen).

Je schildklier is een kleine, vlindervormige klier ter hoogte van je strottenhoofd en produceert het hormoon thyroïd. Vanuit je hersenen sturen de hypofyse en de hypothalamus je schildklier aan om voldoende van dat hormoon te maken. Je lichaamscellen worden door het schildklierhormoon gestimuleerd om meer zuurstof te gebruiken, dus om meer energie te maken.

Hoewel bloedonderzoek in de reguliere gezondheidszorg zeer belangrijk is om de mate van disfunctioneren van je schildklier te bepalen, en daar de dosering van je medicatie op af te stellen, komt de uitkomst van het bloedonderzoek vaak niet overeen met je klachten. 

Belangrijk is jouw eigen verhaal en waar jij last van hebt. Je kunt bijvoorbeeld klachten hebben die met de schildklier overeenkomen echter de hormoonwaardes in je bloed wijken nauwelijks af.

[read more]

Met de temperatuurmethode volgens Broda Barnes (klikken) kun je snel bepalen of je schildklier te traag werkt, een test die uit de mode raakte door de invoer van bloedtesten.

Een schildklier aandoening kan ook te maken hebben met een niet goed functionerend immuunsysteem, zoals de ziekte van Graves (te snel) en van Hashimoto (te langzaam). Daarnaast kan er sprake zijn van struma, een verdikking van de schildklier. Echter, stress, de overgang en zwangerschap kunnen schildklierproblemen ook doen opspelen. 

Volgens de Chinese Geneeswijze wordt jouw schildklier beïnvloed door de energie van bepaalde organen; de meridianen (energiebanen) van die organen lopen door het gebied van de schildklier. Wanneer de energie in die meridianen niet optimaal is kan je schildklier uit balans raken. Bij deze verstoring kunnen acupunctuur en kruiden dan ook zeer ondersteunend zijn. En natuurlijk kijken we ook naar leefstijl en voeding.

[/read]

Begeleiding bij kanker

Het is algemeen bekend dat technieken uit de westerse geneeskunde (operatie, radiotherapie en chemotherapie) effectiever zijn in het elimineren van kanker en het beperken van groei en uitzaaiing van tumoren dan de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM: acupunctuur en kruiden).

Echter, westerse behandelingen van kanker zijn vaak toxisch en hebben negatieve bijwerkingen. 

Je energie wordt door radio- en chemotherapie beschadigd. En soms is het middel erger dan de kwaal.

Samen met de westerse medische aanpak kunnen acupunctuur en Chinese kruiden een grote rol spelen in het herstel van je energiebalans, het versterken van je immuunsysteem en het verminderen van de bijwerkingen van de westerse therapieën.

Cosmetische acupunctuur

Al rond 1100 voor Christus ontwikkelden Chinese geneeskundigen behandelingen om diverse huidcondities te behandelen. Door de eeuwen heen heeft zich dit meer ontwikkeld en verfijnd.

Naast dat er zeer dunne kleine naadjes in het gezicht worden geplaatst, worden er ook naaldjes op het lichaam gezet. De energie die jij zelf aanmaakt en gestimuleerd wordt door acupunctuur weerspiegelt zich op het gelaat. Alle meridianen eindigen namelijk op het hoofd en “brengen” als het ware energie naar je gezicht waardoor ook de bloedcirculatie verbetert. Een belangrijk effect van gezichtsacupunctuur is de aanmaak van collageen. Collageen is een eiwit dat verantwoordelijk is voor elasticiteit en stevigheid van de huid en met de jaren vermindert. Er is geconstateerd dat op plekken waar het naaldje wordt gezet het collageen weer toeneemt. Na 6 weken is het collageen grotendeels weer terug en vult de rimpel van binnen uit op.

Een cosmetische acupunctuur behandeling bestaat tevens uit gezichtsmassage/ Guasha en een, bij de conditie van de huid, passend masker.

Chinese kruidentherapie

Van oorsprong is de kruidentherapie in China ‘belangrijker’ dan acupunctuur. Acupunctuur werd echter om diverse redenen het eerst bekend in het westen. De laatste decennia krijgt de Chinese kruidentherapie in het westen meer en meer de erkenning die het verdient.

Wanneer daar toe aanleiding is kunnen kruiden voorgeschreven worden/ kan Arina kruiden voorschrijven; deze worden besteld bij de Natuurapotheek in Pijnacker, een apotheek gespecialiseerd in Chinese kruiden. 

Een Chinese kruidenformule bestaat uit verschillende kruiden die met elkaar samen werken. In de loop van de behandeling wordt de formule, indien nodig, aangepast aan de conditie of de klacht van de client. De kruiden kunnen in poedervorm, tabletten, druppels en capsules geleverd worden.

Arina Marsman Acupunctuur
& Chinese Kruidentherapie
Dr. Kuyperstraat 5
2514BA | Den Haag

T:  (+31) 06 42 06 46 91
E: marsman.arina@gmail.com